A Desszert.Dekor.hu honlap sütiket (Cookie-kat) használ annak érdekében, hogy még jobb felhasználói élményt és személyre szabott ajánlatokat nyújthassunk az Ön számára. Az oldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Almás pite

Almás pite

Hozzávalók: 70 dkg liszt, 20 dkg margarin, 20 dkg zsír, 1 csomag sütőpor, 15 dkg cukor, 1 db tojás, 1 csipet só, igény szerint 1-2 evőkanál tejföl, 1,5 kg alma, zsemlemorzsa vagy darált dió, fahéj, 2-3 evőkanál cukor

Elkészítés:

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, egy tálban félretesszük.

Egy nagyobb tálba átszitáljuk a lisztet, a margarinnal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a zsírt, a sütőport a cukrot, a tojást, a sót, és összedolgozzuk. Legvégül jön bele a tejföl, igény szerint, amennyit a tészta fölvesz, hogy összeálljon. Ha túl lágy, akkor ragadni fog, ha túl száraz, akkor széthullik. Valahogy az arany középút a megfelelő. :-) Csak érzéssel. A lényeg, hogy kevés liszttel vagy még egy kis tejföllel tudunk javítani az állagán, éppen mit igényel a tésztánk.

A tésztát fóliába csomagoljuk és 1/2-1 órára hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tepsit sütőpapírral béleljük.

A tésztát kettévágjuk. Az egyik felét enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk, akkorára, hogy beterítse a tepsi alját. A sodrófára feltekerjük, és áttesszük a tepsibe. (Vagy ha úgy egyszerűbb, már eleve a sütőpapíron nyújtsuk ki, azt pedig csak át kell húzni majd a tepsibe) A tésztát megszórjuk kevés zsemlemorzsával (ez majd felszívj a felesleges nedvességet, így az alma leve nem fogja eláztatni a sütit). A reszelt almát kicsavarjuk, és egyenletesen eloszlatjuk a morzsával megszórt tészta tetején. Megszórjuk őrölt fahéjjal és cukorral, és ismét egy kevés zsemlemorzsával. Kinyújtjuk a másik fél tésztát is, és ráterítjük az alma tetejére. Enyhén rányomkodjuk, hogy ne legyen levegős, a tetejét villával megszurkáljuk.

35-40 perc alatt megsütjük.

Ha kihűlt, a tetejét porcukorral megszórjuk.

Karácsonyi hangulatban:

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Almás pite