A Desszert.Dekor.hu honlap sütiket (Cookie-kat) használ annak érdekében, hogy még jobb felhasználói élményt és személyre szabott ajánlatokat nyújthassunk az Ön számára. Az oldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Karácsonyi almás pite

Karácsonyi almás pite

Avagy… almás pite kicsit másként.

Attól ad igazán karácsonyi ízvilágot, hogy kerül bele gyömbér és némi pirított mogyoró is. A szokásos almás pitétől intenzívebb, fűszeresebb, pont ettől különleges, és kapós… ;-)

Hozzávalók:

Tésztához:

50 dkg liszt

30 dkg porcukor

25 dkg vaj

2 tojás sárgája

+ 1 tojás a kenéshez

Töltelékhez:

4 savanykás alma

10 dkg mogyoró

10 dkg cukor

2 teáskanál fahéj

1 teáskanál vaníliás cukor

1 teáskanál gyömbér

½ citrom leve

zsemlemorzsa

Elkészítés:

A tészta összeállítása: a lisztet keverd össze a porcukorral, majd morzsold el a vajjal. Add hozzá a tojássárgáját, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze. Formázz a tésztából cipót, és fóliába tekerve pihentesd a hűtőben legalább 1 órán át.

Közben készítsd el a tölteléket: a sótlan mogyorót aprítógéppel törd össze kisebb-nagyobb darabokra, majd serpenyőben közepes lángon pirítsd meg. Közben folyamatosan kevergesd, nehogy nagyon megégjen. Reszeld le az almákat. Egy lábasban olvaszd meg a cukrot (karamellizáld), majd add hozzá a reszelt almát, a fahéjat, a gyömbért, a vaníliás cukrot és a fél citrom levét. 8-10 perc alatt az alma megpuhul, ekkor mehet hozzá a pirított mogyoró is.

Összeállítás: a piteformát vajazd és lisztezd a szokásos módon, a szilikon formát nem szükséges. A tésztát nyújtsd ki 0,5 cm vastagságúra. Vágj ki akkora kört, hogy a piteformán 2-3 cm-rel túlérjen (használd nyugodtan sablonnak a formát).  A kivágott tésztát egyengesd el a forma alján, majd szórd meg zsemlemorzsával (a zsemlemorzsa felszívja a felesleges almalevet, így a tészta nem ázik el). Egyengesd el rajta a tölteléket, ennek a tetejére ismét szórj egy kevés zsemlemorzsát. A formán túllógó tésztát hajtsd vissza az almás töltelék tetejére úgy, hogy nagyjából mindenhol egyformán fedje a széleket.

A maradék tésztából szúrj ki sütikiszúróval csillagokat, vagy más karácsonyi formákat, és tetszőlegesen rakd a tetejére, majd kend le a felvert tojással.

180 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára kb. 25-30 percig. Ha túl gyorsan barnul a széle, vedd lentebb a sütő fokozatot. Tűpróbával ellenőrizd.

A kihűlt pite tetejét szórd meg porcukorral.

Jó étvágyat hozzá.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Karácsonyi almás pite