A Desszert.Dekor.hu honlap sütiket (Cookie-kat) használ annak érdekében, hogy még jobb felhasználói élményt és személyre szabott ajánlatokat nyújthassunk az Ön számára. Az oldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Aranygaluska

Aranygaluska

Egy nagy kedvenc, valószínűleg már mindenki kóstolta. :-) Puha, diós finomság, ami frissen kisülve vanília sodóval a legeslegfinomabb.

Hozzávalók:

30 g élesztő, 300 ml tej, 1+4 evőkanál cukor, 1 csipet só, 3 tojás sárgája, 120 g puha vaj, 500 g liszt

A szóráshoz és összeállításhoz kb. 140 g darált dió, 3 evőkanál porcukor, 80 g olvasztott vaj

A tepsi kikenéséhez 50 g vaj

A vaníliasodó hozzávalói (pudingból):

2 csomag vanília ízű pudingpor, 20 dkg cukor, 1 teáskanál bourbon vaníliás cukor, 1 liter tej

Elkészítés:

A tejet melegítsük langyosra. Egy decilitert egy kis tálba öntünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és elkeverjük 1 evőkanál cukorral, majd félretesszük amíg felfut. Közben egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, a sót, a maradék cukrot, a tojások sárgáját, a puha vajat, majd a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet is. Gyors mozdulatokkal simára gyúrjuk, és addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik az edény falától. Liszttel megszórjuk, letakarjuk, és kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

A porcukrot és a diót összekeverjük, a vajat megolvasztjuk, a tepsit vajjal kikenjük. A megkelt tésztát az olvasztott vajba mártogatott kanállal kiszaggatjuk, a tepsibe sorakoztatjuk, minden réteget megszórunk a porcukros dióval. Legalább 2, de inkább 3 réteg legyen. 

További 30 percig pihentetjük a konyhapulton, majd 170 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőben kb. 15-20 perc után érdemes egy sütőpapírral letakarni, hogy a dió ne égjen meg.

A sodó elkészítése:

A pudingport a cukorral és a tejjel csomómentesre elkeverjük, majd közepes fokozaton közepesen sűrű (kissé folyós) állagúra főzzük.

A kisült galuskát kézzel törve a sodóval tálaljuk.

Tartalomhoz tartozó címkék: Aranygaluska