A Desszert.Dekor.hu honlap sütiket (Cookie-kat) használ annak érdekében, hogy még jobb felhasználói élményt és személyre szabott ajánlatokat nyújthassunk az Ön számára. Az oldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Diós és mákos bejgli

Hozzávalók:

 

50 dkg liszt

10 dkg hideg vaj

10 dkg sertészsír

5 dkg porcukor

1 csipet só

5 g élesztő

1 db egész tojás

1 dl hideg tej

1 csomag vaníliás cukor

 

A kenéshez 2 db tojás fehérje és sárgája.

 

 A diós töltelékhez:

25 dkg darált dió

10 dkg cukor

2 csomag vaníliás cukor

1 evőkanál sárgabarack lekvár

1 teáskanál őrölt fahéj

2-3 evőkanál tej

1 kávéskanál őrölt szerecsendió

ízlés szerint mazsola

 

 

A mákos töltelékhez:

20 dkg darált mák

10 dkg cukor

2 csomag vaníliás cukor

2-3 evőkanál tej

1 evőkanál sárgabarack lekvár

 

Elkészítés:

Szitáld egy tálba a lisztet és a porcukrot. Add hozzá a sót, a vajat és a zsírt, majd morzsold össze. A tojást a hideg tejjel, a vaníliás cukorral keverd el, morzsold bele az élesztőt, és így keverd simára. Felfuttatni nem kell. Ezt a keveréket öntsd a liszthez, és gyors mozdulatokkal gyúrd össze. Oszd 4 felé, formálj gombócokat, és frissentartó fóliába csomagolva tedd hűtőbe min. 1 órára.

Készítsd el a töltelékeket: a hozzávalókat keverd össze egy tálban. Ez az adag 2 mákos és 2 diós rúd elkészítéséhez elegendő.

A gombócokkal egyenként dolgozunk. Lisztezett felületen az első gombócot nyújtsd ki 2-3 mm vastagra. Az egyik töltelék felével kend meg egyenletesen, hogy a szélekre is jusson. Tekerd fel, a végeit hajtsd be, és a rudat fektesd a sütőpapírral bélelt tepsibe, a másik három gombóccal is így járj el.

A tojásokat válaszd szét. A rudakat kend le először a sárgájával, majd meleg helyen pihentesd minimum fél órát. Ezután kend le a fehérjével is, és pihentesd újabb fél órát.

Szurkáld meg több helyen fogvájóval.

180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt süsd aranybarnára. Kihűlve szeletelhető.

Frissentartó fóliába csomagolva hetekig eláll.

   
Tartalomhoz tartozó címkék: Diós és mákos bejgli