A Desszert.Dekor.hu honlap sütiket (Cookie-kat) használ annak érdekében, hogy még jobb felhasználói élményt és személyre szabott ajánlatokat nyújthassunk az Ön számára. Az oldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bonbon (házilag készítve)

Bonbon (házilag készítve)

Hozzávalók (1 adaghoz):

150 g jó minőségű csokoládé pasztilla, ez lehet fehér-, tej- vagy étcsokoládé.

 

Eszközök, amelyekre szükséged lesz: szilikon csokiforma, spatula, műanyag tálca (hogy ne a konyhapult legyen csokis), lábas és hőálló tál a vízfürdőhöz.

 

Töltött bonbonok készítéséhez a töltelékekről lentebb találsz ötleteket.

Elkészítés:

A lábasba kevés vizet öntünk, és a tűzhelyre tesszük főni. A hőálló tálat a forrásban lévő víz fölé helyezzük úgy, hogy a tál alja ne érjen a vízbe, mert akkor a csokoládé meg fog főni. Lehetőleg akkora tálat válasszunk, ami úgy fedi a lábast, hogy a lehető legkevesebb gőz távozzon a tál oldalánál. Tegyük a hőálló tálba a csokoládé kb. 2/3 részét. Amikor olvadni kezd, kevergessük, amíg teljesen fel nem olvad, utána hagyjuk még a gőz fölött 1-2 percig, közben keverjük át többször is. Ezután vegyük le a gőzfürdőről, távolodjunk el a gőz mellől, hogy a pára ne csapódjon le a csokoládéra. Tegyük hozzá a csokoládé maradék 1/3 részét, és folyamatosan keverjük, amíg teljesen elolvad és egynemű csokoládét kapunk. Ekkor a meleg csoki olvasztja a hideget, az pedig hűti a meleget.

A szilikon csokiformát helyezzük a műanyag tálcára, és az olvasztott csokoládéval töltsük meg a formákat. A csokiformát a tálcával együtt ejtsük néhányszor a pultra, hogy a csokoládé teljesen kitöltse az üregeket és az esetlegesen képződött buborékok kijöjjenek a csokiból. A felesleges csokoládét a spatulával simítsuk le. Hűtőben 2-3 óra alatt teljesen megszilárdul. Ekkor a szilikon formából kifordíthatók.

 

Töltött bonbonok készítése:

Ha töltött bonbonokat szeretnénk készíteni, a szilikon formákat kb. félig töltsük meg csak az olvasztott csokival. Forgassuk körbe úgy, hogy a csokoládéból az üregek minden oldalára jusson, majd fordítsuk fel a szilikon formát a csokoládés tál fölé, hogy a felesleges csoki kifolyjon a formákból. Amikor már nem csepeg, fordítsuk vissza a csokiformát, és tegyük hűtőbe 20-30 percre, amíg a csoki megszilárdul.

A maradék csokit közben tegyük vissza a gőz fölött, hogy melegen tartsa azt.

Töltelékek lehetnek: mogyorókrém, aszalt gyümölcsök, marcipánmassza, trüffelkrém.

Trüffelkrém készítése:

Hozzávalók: ½ dl tejszín, 50 g csokoládé

A tejszínt kezdjük el melegíteni. Mikor megjelennek az első buborékok (ne főzzük tovább), vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a csokoládét. Addig kevergessük, amíg teljesen elolvad a csokoládé, és egynemű masszát kapunk. Ha nem olvadna el a csoki, tegyük vissza még rövid időre a tűzhelyre melegedni (ne forraljuk). Hagyjuk kihűlni, közben keverjük át többször is.

Ha a csokoládé megszilárdult a hűtőben, töltsük meg az üregeket a választott töltelékkel, de hagyjunk a tetején 1-2 mm-t, és töltsük meg a maradék csokival. Ejtsük a formát néhányszor a konyhapultra, majd simítsuk le spatulával a felesleges csokoládét. Tegyük vissza a hűtőbe 2-3 órára, amíg teljesen megszilárdulnak.

Ekkor fordítsuk ki a kész bonbonokat a szilikon formákból.

Ajándéknak csomagoljuk átlátszó celofánpapírba, bonbonos papírba, tegyük bonbonos dobozokba, vagy tálaljuk a vendégeknek tányéron.

Tartalomhoz tartozó címkék: Bonbon házilag