A Desszert.Dekor.hu honlap sütiket (Cookie-kat) használ annak érdekében, hogy még jobb felhasználói élményt és személyre szabott ajánlatokat nyújthassunk az Ön számára. Az oldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Burgonyás pogácsa

Ha maradt az előző napi krumplipüréből, a legjobb módja az "újrahasznosításnak", ha sütsz belőle finom, puha pogácsát.

Hozzávalók: 1 dl langyos tej, 2 dkg friss élesztő, 1 teáskanál cukor, 40 dkg liszt, 30 dkg tört krumpli (vagy megmaradt krumplipüré), 10 dkg sertészsír, 1 tojás, 1 dl tejföl, 1 csapott evőkanál só, 1 felvert tojás sárgája a kenéshez, tetejére reszelt sajt vagy szezámmag (opcionális).

Elkészítés: az élesztőt morzsold bele a langyos tejbe, és keverd el a cukorral. Tedd félre, amíg felfut. A lisztet, a krumplit (vagy a krumplipürét), a zsírt, a tojást, a tejfölt és a sót keverd el a felfuttatott élesztővel, majd gyors mozdulatokkal dagaszd össze. Ha túl lágy, kevés lisztet még tehetsz hozzá, hogy ne ragadjon nagyon. Takard le, és tedd meleg helyre kb. 60 percre, amíg duplájára nő. Ha megkelt, lisztezett felületen nyújtsd kb. 1,5-2 cm vastagra, csíkozd, majd pogácsaszaggatóval szúrj köröket, kicsit sodord meg, és sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsibe. A leeső tésztával tégy ugyanígy, amíg el nem fogy. A pogácsák tetejét kend le a felvert tojássárgájával. Tetszőlegesen szórd meg szezámmaggal vagy reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt süsd aranybarnára.

Puha és finom, még másnap is. Reggelire, tízóraira, uzsonnára.

Tartalomhoz tartozó címkék: Burgonyás pogácsa