A Desszert.Dekor.hu honlap sütiket (Cookie-kat) használ annak érdekében, hogy még jobb felhasználói élményt és személyre szabott ajánlatokat nyújthassunk az Ön számára. Az oldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Csokoládé mousse torta piros-gyümölcs zselével

Habkönnyű krém az omlós piskótán, savanykás gyümölcsös zselével a tetején... csodálatos ízkavalkád. Most tortának készült, de szeletes süteménynek is kiváló. Persze, csak ha van elég ideje hűlni, és összeállni.

 

Hozzávalók:

A piskótához: 2 egész tojás, 80 g cukor, 100 g mandulaliszt, 6 g sütőpor, 80 g vaj olvasztva és visszahűlve.

A csokoládé moussehoz: 100 ml + 250 ml habtejszín, 140 g tejcsokoládé

A gyümölcszseléhez: 100 ml víz + 12 g zselatin, 250 g vegyes piros gyümölcs (lehet fagyasztott is), 100 g cukor

 

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat a cukorral egy habverővel vagy spatulával lazán simára keverjük. Nem kell habosítani. Hozzáadjuk a mandulalisztet és a sütőport, és ezekkel is elkeverjük, közben folyamatosan hozzácsorgatjuk az olvasztott (nem meleg) vajat is. Egy tepsi alját kibéleljük sütőpapírral vagy szilikon sütőlappal, ráhelyezzük a tortakeretet, beleöntjük a masszát és elsimítjuk a tetejét. Kb. 15  perc alatt 180 fokos sütőben készre sütjük. Akkor jó, amikor a teteje már elkezd barnulni.

 

Míg hűl a piskóta, elkészítjük a gyümölcszselét. Azért ezzel érdemes folytatni, mert a zselének is hűlni kell a felhasználás előtt. A vízben elkeverjük a zselatint és félretesszük. A gyümölcsöt a cukorral addig forraljuk, amíg a cukor teljesen elolvad és gyümölcsök már lágyak lesznek. Ekkor levesszük a tűzről és belekeverjük a megduzzadt zselatint. Hagyjuk hűlni, közben többször megkeverjük.

 

A mousse elkészítése: 100 ml habtejszínt egy lábasban az első buborékok megjelenéséig melegítünk, majd ráöntjük az összedarabolt csokoládéra, és addig kevergetjük, amíg a csokoládé teljesen elolvad. Ha maradnak benne csokoládédarabok, akkor mikrohullámú sütőben kicsit melegíthetjük még. Sűrű csokimasszát kapunk. A maradék 250 ml habtejszínt kézi mixerrel lágy habbá verjük. Akkor jó, ha már nem folyik, de nem is kemény. Több részletben a csokimasszához adjuk és egyneművé keverjük.

   

 

Összeállítás:

A piskótát tortakeretbe rakjuk, és szorosan a piskóta köré igazítjuk. A piskótára öntjük a csokoládé mousse-t és egyenletesen elsimítjuk. Rövid időre (kb. 10-15 percre) fagyasztóba tesszük. A hűtés után már a teteje eléggé megszilárdul, jöhet rá a kihűlt zselé. Ezt is elsimítjuk a tetején. Hűtőben 4-5 órát (vagy akár egy egész éjszakát) pihentetjük. Ekkor lesz jól szeletelhető.

A hűlési idő leteltével a tortát éles késsel elválasztjuk a kerettől, majd óvatosan levesszük róla. Tetejét gyümölcsdarabokkal, csokiforgáccsal, habcsókokkal díszíthetjük.