A Desszert.Dekor.hu honlap sütiket (Cookie-kat) használ annak érdekében, hogy még jobb felhasználói élményt és személyre szabott ajánlatokat nyújthassunk az Ön számára. Az oldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Dagasztás nélküli fehér kenyér

Dagasztás nélküli fehér kenyér
Hozzávalók: (1 db 950 grammos kenyérhez)
4 dl langyos víz, 25 g friss vagy 7 g porélesztő, 1 teáskanál cukor, 50 dkg BL80 búzakenyérliszt, 1 teáskanál só (ha van otthon, akkor himalájasó), 5 evőkanál olaj.
 
Elkészítés: a langyos vízbe morzsold bele az élesztőt, és a cukorral keverd el, majd tedd félre kb. 10 percre, amíg felfut. Közben egy nagyobb tálba tedd bele a lisztet és a sót. Ha az élesztő felfutott, öntsd hozzá azt is, végül az olajat is kanalazd bele, majd fakanállal keverd el. Nem kell teljesen simára, de csomók és lisztdarabok ne legyenek benne. Lágy, ragacsos tésztát fogsz kapni. Takard le egy tiszta konyharuhával, vagy tedd a rá a tetejét ha kelesztőtálat használsz, és meleg helyen hagyd pihenni 1 órát. Mikor letelt az óra, kapcsold a sütőt 200 fokra, alulra egy kisebb lábasba tegyél vizet. A tésztát borítsd bőven lisztezett felületre, a tálból is szedd ki a beleragadt tésztát. Gyors mozdulatokkal gyúrd át, hogy ne legyen ragacsos. Nyújtsd ki téglalap alakúra kb. ujjnyi vastagra. A tésztát hajtsd fel balról, majd hajtsd rá a jobbról is, így 3 réteg tésztát kapunk. Fordítsd el 90 fokban, nyújtsd ki, és hajtogasd be ugyanígy. Majd tégy így még egyszer. Formázd cipó alakúra vagy oválisra tetszés szerint, dugdosd be alulra a hajtásokat, hogy ne nyíljon szét sülés közben. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, szórj rá kevés lisztet, éles késsel vágd be a tetejét néhány helyen, majd spricceld meg vízzel. Hagyd így a konyhapulton kb. 10 percig, majd told be a bemelegedett sütőbe kb. 30-35 percre, míg szép barna lesz a teteje.
Rácsra téve hagyd kihűlni.
 
TIPP:
A liszt összetétele variálható (az 50 dkg BL80 liszt felét más lisztekkel lehet helyettesíteni):
25 dkg BL80 búza kenyérliszt + 25 dkg BL55 búza finomliszt
vagy
25 dkg BL80 búza kenyérliszt + 25 dkg rozsliszt (világos vagy barna)
 
   
Tartalomhoz tartozó címkék: Dagasztás nélküli fehér kenyér