Hozzávalók:
30 dkg porcukor
4 egész tojás
csipet só
35 dkg margarin
25 dkg darált dió
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A margarint a cukorral, és a vaníliás cukorral keverd habosra, közben egyesével add hozzá a tojásokat is. Több részletben keverd hozzá a lisztet, a sót, végül forgasd bele a darált diót is. Egynemű tésztát kell kapni, ami nem ragad hozzá a kezünkhöz.
Letakarva minimum 1 órára tedd hűtőbe.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
A kekszeket többféleképpen lehet formázni. Ötletek:
- Enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki, majd kés vagy derelyevágó segítségével 4-4 cm távolságban csíkozd fel vízszintesen, majd függőlegesen is. Így négyzet alakú formákat kapunk, de tetszés szerint rombusz, téglalap is készíthető ezzel a módszerrel. Sütőpapírra helyezve 18-20 perc alatt a sütőben süsd készre.
- Szilikon aprósütemény vagy kifli forma mélyedéseit töltsd meg a tésztával. 18-20 perc alatt süsd készre.
- Csípj a tésztából kisebb darabokat, formázz kb. 2 cm átmérőjű golyókat, tedd a szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól 2-3 cm távolságra. Nyomj az ujjaddal golyók közepébe mélyedést, töltsd meg a mélyedéseket kevés lekvárral, mogyorókrémmel, és így süsd meg őket 20-24 perc alatt.
A kihűlt sütiket mártsd olvasztott csokoládéba, vagy csorgasd meg vele a tetejüket, de porcukorba forgatva is nagyon finomak.
Légmentesen dobozba zárva sokáig elállnak.
Dobozba téve vagy celofánba, zacskóba csomagolva saját készítésű ajándéknak is kitűnő.