A Desszert.Dekor.hu honlap sütiket (Cookie-kat) használ annak érdekében, hogy még jobb felhasználói élményt és személyre szabott ajánlatokat nyújthassunk az Ön számára. Az oldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Epres joghurtos szelet

Epres joghurtos szelet

Hozzávalók:

A kakaós piskótához: 3 egész tojás, 18 dkg cukor, 0,5 dl olaj, 0,5 dl langyos víz, 20 dkg liszt, 5 dkg cukrozatlan holland kakaópor, 1/2 csomag sütőpor.

Az epres zseléhez: 200 g eper, 100 g cukor, 1 dl víz, 15 g étkezési zselatin, 1 dl víz

A joghurtos réteghez: 100 g eper, 250 ml habtejszín, 1 kg görög joghurt (natúr), 18 g étkezési zselatin, 150 g cukor

 

Elkészítés:

Először a  piskótalapot készítjük el. A 3 egész tojáshoz hozzáadjuk a cukrot, és robotgéppel elkezdjük habosítani, közben folyamatosan hozzákanalazzuk az olajat és a vizet. A lisztet, a kakaóport és a sütőport átszitáljuk, majd beletesszük a tojásos masszába, és csomómentesre összeforgatjuk. A hagyományos piskótához képest jóval sűrűbb állagú masszát kapunk. Ezt beleöntjük egy sütőpapírral bélelt tepsibe (kb. 35x35 cm nagyságúhoz elegendő), és egyenletes vastagságúra simítjuk. 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük. Amíg a többi réteg készül, kihűl.

Az epres zselé elkészítése következik. 1 dl vízben elkeverjük a zselatint, félretesszük. A megmosott, megtisztított epret a cukorral és 1 dl vízzel összefőzzük, majd a tűzről levéve botmixerrel összeturmixoljuk, és hozzákeverjük a vízben megduzzadt zselatint. Néha megkeverve hagyjuk hűlni. Ha már kihűlt, de még nem kocsonyásodik, egy választott forma aljába öntjük. Ez lehet őzgerinc forma, kerek tortaforma, kuglófforma, pudingforma... stb. Arra figyeljünk, hogy ha nem szilikon formát használunk, akkor fóliával béleljük ki a könnyebb kezelhetőség érdekében. A zselét további felhasználásig a hűtőszekrénybe tesszük. Teljes dermedés után tudjuk a többi réteget rátenni.

A joghurtos réteg elkészítése. A joghurtot, a zselatint és a cukrot egy lábasba tesszük, és folyamatos kevergetés mellett lassú tűzön melegíteni kezdjük. Főzni nem szabad. Csak addig langyosítjuk, amíg a cukor és a zselatin láthatóan elolvadt benne. Az epret villával alaposan összetörjük, pürésítjük. A habtejszínt közepesen kemény habbá verjük. Mikor a joghurtunk már kihűlt, több részletben óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tejszínt. A joghurtos masszát megfelezzük. Az egyik feléhez hozzáadjuk az eperpürét.

Rétegezés: a megdermedt zselére öntjük a fehér joghurtos masszát, tetejét elsimítjuk, majd visszatesszük a hűtőbe, míg kellően megszilárdul. Ekkor ráöntjük az epres joghurtos masszát is. Végül a tetejére helyezzük a méretre vágott piskótalapot, kicsit belenyomjuk a joghurtba. Ráfordítjuk a frissentartó fóliát (ha használunk), és visszatesszük a hűtőbe teljes dermedésig 4-5 órára, vagy akár egy egész éjszakára.

Másnap egy tányérra fordítjuk, levesszük róla a fóliát, és már fogyasztható is.

Tartalomhoz tartozó címkék: Epres joghurtos szelet