A Desszert.Dekor.hu honlap sütiket (Cookie-kat) használ annak érdekében, hogy még jobb felhasználói élményt és személyre szabott ajánlatokat nyújthassunk az Ön számára. Az oldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fánk

Hozzávalók:

600 g liszt

50 g élesztő

3 dl tej (langyos)

1 kanál cukor

csipet só

4 tojás sárgája

3 kanál cukor

5 dkg olvasztott margarin vagy vaj

 

 

Elkészítés:

Morzsold el az élesztőt a langyos tejben (ne legyen túl meleg!), szórj bele 1 kanál cukrot, keverd át, tedd félre, amíg felfut.

Közben egy nagy tálba szitáld át a lisztet, add hozzá a cukrot, a sót, a tojások sárgáját, az olvasztott margarint, majd a felfuttatott élesztőt is. Jól dolgozd össze. Akkor jó az állaga, ha lágy, de nem ragadós, és elválik a tál szélétől. Kevés étolajat tehetsz hozzá, ha túlságosan ragacsos, és ezzel is gyúrd át. Lisztezd be, alá is tehetsz kevés lisztet, és tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen pihentesd kb. 1 órát, amíg legalább a duplájára nő.

Lisztezett felületen nyújtsd ki kb. ½ cm vastagra. Fánkszaggatóval szaggasd ki. A kimaradt tésztát gyúrd újra össze, nyújtsd ki, és azt is szaggasd ki. A legutolsó maradék tésztából formázz egyforma méretű gombócokat, kicsit lapítsd le őket.

Takard le a kiszaggatott tésztákat és pihentesd újabb 30-40 percig.

Egy fedeles lábasban hevíts olajat, legyen jó forró. Tedd bele a fánkokat, amennyi kényelmesen egyszerre elfér benne. Süsd fedő alatt ½ - 1 percig (attól függően, mennyire forró az olaj), majd fedő nélkül a másik oldalát is, amíg szép aranybarna lesz. Vigyázz meg ne égjenek!

Papírtörlőn itasd fel a felesleges olajat.

Porcukorral megszórva, lekvárral tálaljuk.

 

TIPP 1: a megmaradt tojásfehérjéből készíthetsz habot mártogatósnak.

Vízgőz fölött verd kemény habbá, végül keverj hozzá tetszés szerint – barack vagy szilva – lekvárt.

 

TIPP 2: töltheted túróval.

Készítsd el a tölteléket: 250 g tehéntúrót villával törj össze egy kis tálban, adj hozzá 1 evőkanál cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és 1 kanál tejfölt, keverd össze. Minden második kiszaggatott tésztakorongokra halmozz túrós tölteléket, és tegyél rá egy másik tésztakorongot. A széleit kanál tompa részével nyomd össze. Takard le, és pihentesd 30-35 percig. Ezután süsd ki őket a hagyományos fánkhoz hasonlóan.

Tartalomhoz tartozó címkék: Fánk