Hozzávalók: 1 db tojás fehérje, 20 ml víz, 80 g cukor
Elkészítés: a vizet a cukorral egy kisebb lábasban elkeverjük, feltesszük forrni, és szirupot készítünk belőle. Amikor már a cukor láthatóan elolvadt, akkor kezdjük el a tojásfehérjét felverni. (Ezt mindenképpen kézi mixerrel vagy robotgéppel, mert a cukorszirup hamar elkészül, és gyorsan kell dolgozni vele.) Közben a cukorszirup tovább forr, akkor jó, amikor már nem vizes, hanem sűrű szirupos állaga van. Ekkor a szirupot, a tojásfehérje folyamatos verése közben belecsorgatjuk a tojáshabba. Addig folytatjuk a habverést, amíg teljesen ki nem hűl, és fényes, sűrű habot nem kapunk. Mikor kiemeljük a habverő lapátját, nem folyik le róla.
Előkészítjük a habzsákot, a választott habcsővel. A habzsákot beleállítjuk egy magas pohárba, a széleit lehajtjuk. A tojáshabot belekanalazzuk, a habot elegyengetjük a habcsőhöz, és a végén csavarunk egyet.
A sütőt előmelegítjük 90-95 fokra.
Sütőpapírral bélelt tepsibe a habzsákkal formás kis habhalmokat nyomunk.
Előmelegített sütőben kb. 60 perc alatt megsütjük/megszárítjuk. Nem érdemes légkeverést használni, mert hamar bebarnulhatnak a csókjaink. Sütés közben ne nyitogassuk a sütőajtót, a sütő teszi a dolgát. Mikor kész, a sütőben (zárt ajtónál) hagyjuk teljesen kihűlni. Kívül-belül roppanós habcsókokat kapunk. :-)
A tortára közvetlenül tálalás előtt érdemes rátenni, mivel a hűtő párájától hamar ragacsossá válik a külseje. Persze, ettől a látvány és az íz megmarad.
TIPP1: színezni ételfestékkel lehet még a habverés szakaszában, amikor már a cukorszirupot is hozzáadtuk a tojásfehérjéhez. De az alap fehér szín is minden tortához illik.
TIPP2: nem érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni. 1 tojásfehérjéből 1 tepsinyi habcsókadag készül.