A Desszert.Dekor.hu honlap sütiket (Cookie-kat) használ annak érdekében, hogy még jobb felhasználói élményt és személyre szabott ajánlatokat nyújthassunk az Ön számára. Az oldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kakaós csiga

Igazi klasszikus kelt tészta.

Hozzávalók:

5 dl tej

4 dkg friss élesztő

8 dkg cukor (+ 1 teáskanálnyi az élesztő felfuttatásához)

80 dkg liszt

10 dkg vaj

3 tojás sárgája

A tölteléknek: 15 dkg kakaópor + 15 dkg cukor

5 dkg vaj a kenéshez

1 egész tojás a kenéshez

kevés cukros víz a kenéshez

 

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg. Kb. 2 dl tejet önts egy kisebb tálkába vagy bögrébe, morzsold bele az élesztőt, és a teáskanál cukorral elkeverve futtasd fel.

A tojások sárgáját 5 dkg cukorral keverd habosra, majd add hozzá a többi tejet. A lisztet szitáld át egy kelesztőtálba, és öntsd hozzá a tojásos masszát, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, majd dagaszd össze. Akkor jó, ha a tészta leválik a tál szélétől, lágy, de nem ragacsos. Tedd rá a kelesztő tál tetejét, vagy takard le egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen keleszd 1 órán át, amíg 2-3-szorosára megnő.

Oszd 2 részre, az egyik adag tésztát hagyd a tálban. A másik adagot lisztezett felületen nyújtsd kb. 1 cm vastagságú téglalap formára. Óvatosan kend meg az olvasztott vajjal, és szórd rá a cukrozott kakaópor felét. Tekerd fel, és vágj 2-3 cm-es szeleteket. A tekercseket fektesd sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól 2-3 cm távolságra (sülés közben még kelni fog). Egy ecset segítségével kend be a felvert egész tojással úgy, hogy az oldalára és a tetejére is kerüljön.

180 fokra előmelegített sütőben süsd meg. A sütőből kivéve még melegen kend le a csigák tetejét cukrozott vízzel. Ettől sokáig puha marad.

A másik adag tésztával is tégy ugyanígy.

TIPP: kakaópor helyett darált dióval is tölthető.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kakaós csiga