Kavart meggyes
Hozzávalók:
25 dkg cukor
1 teáskanál vaníliacukor
1 citrom reszelt héja
5 egész tojás
450 gramm tejföl
1 dl tej
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
magozott meggy
Elkészítés:
A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral robotgéppel habosra keverjük, miközben egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a citrom reszelt héját is. Mikor már egyenletes krémes állagú lett a massza, hozzáadjuk a tejfölt és a tejet is. Innentől már alacsony fokozaton használjuk a robotgépet, vagy kézi habverőt/fakanalat is használhatunk. Határozott mozdulatokkal csomómentesre keverjük a az átszitált liszttel, sütőporral és szódabikarbónával.
A tésztamassza kb. felét sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Nem kell elegyengetni.
A másik felébe belekeverjük a kakaóport, egy kevés tejet adhatunk még hozzá, hogy ne legyen túl sűrű.
A kakaós masszát is betöltjük a fehér masszára úgy, hogy a hézagokat kitöltsük. Most nagyjából elsimíthatjuk a tetejét. Szórjuk meg a magozott meggyel. Belenyomkodni nem szükséges, mert sülés közben a meggy kicsit lesüllyed, a tészta pedig megemelkedik.
180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük.
Porcukorral meghintve, nagy szeletekben tálalhatjuk.
Frissen, melegen igazán finom.
TIPP: ha nem a meggyszezon idején jut eszünkbe ez a gyorsan elkészíthető desszert, használhatunk befőtt meggyet, de akár fagyasztottat is kiolvasztás után.