A Desszert.Dekor.hu honlap sütiket (Cookie-kat) használ annak érdekében, hogy még jobb felhasználói élményt és személyre szabott ajánlatokat nyújthassunk az Ön számára. Az oldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Keksztekercs, és sok más variáció egy tésztára

Keksztekercs, és sok más variáció egy tésztára

Valószínűleg kevés olyan édesszájú van, aki ezt a finomságot nem ismeri. Örök kedvenc. Mindennapi desszert is lehet, mivel igazából bármilyen alkalomra vagy akár hétvégi nyalánkságnak is kiváló, roppant egyszerűen elkészíthető és nem túl időigényes sütés nélküli sütemény.

Ízlés szerint néhány hozzávaló elhagyható, helyettesíthető attól függően, ki hogy szereti.

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

 

500 g darált háztartási keksz

200 g porcukor

25 dkg margarin

3 evőkanál kakaópor (holland)

1 dl kávé (elhagyható, vagy tejjel helyettesíthető)

1 dl baracklekvár (kb. 7-8 evőkanál)

rum aroma ízlés szerint (elhagyható)

 

A töltelékhez: 50 dkg margarin, 20 dkg porcukor, ½ citrom leve (ez elhagyható)

 

Elkészítés:

A darált kekszet és a porcukrot a hideg margarinnal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a kakaóport, kávét, lekvárt, aromát, és fakanállal vagy kézzel összedolgozzuk. Ha túl lágy, akkor adjunk hozzá még egy kevés darált kekszet, ha túl morzsalékos, akkor lekvárral vagy tejjel kicsit hígítsuk.

A töltelékhez a margarint a porcukorral robotgép segítségével habosra keverjük, majd hozzákeverjük a citrom levét is.

A konyhapultra egy kb. 40 cm széles alufólia darabot teszünk. A kekszes tészta egyik felét egyenletesen eloszlatjuk rajta, sodrófával kb. 5-8 mm vastagra elsimítjuk, hogy mindenhol egyforma legyen. A porcukros margarin felét egyenletesen a tészta tetejére kenjük. Az alufólia segítségével alulról felfelé szorosan feltekerjük úgy, hogy lehetőleg üreges részek ne legyenek a tekercsben. Kókuszreszelékkel megszórjuk, és az alufóliába betekerve hűtőben legalább 1-2 órán át pihentetjük. Szeletelve tálaljuk.

TIPP: Kekszes variációk:

  1.  Készíthetjük úgy is, hogy a töltelékes réteg alsó részébe egy csíkban magozott meggyet/meggybefőttet sorakoztatunk, és így tekerjük fel.
  2. A kekszes tészta kitűnő alapja a kekszgolyóknak. Csípjünk kisebb-nagyobb darabokat a tésztából, nyomjunk bele magozott meggyet, formáljunk golyókat, végül forgassuk meg kókuszreszelékben.
  3. Műanyag formákat használva készíthetünk belőle piramist, csillagot, és egyéb alkotásokat.
  4. Sütinyalóka: formáljunk a kekszes masszából kisebb golyókat. Mártsuk színes szórócukrokba, kókuszreszelékbe, olvasztott csokoládéba, díszítsük cukorszemekkel, marcipán orral-szájjal, végül szúrjuk nyalóka pálcikára/hurkapálcikára/fa spatulára, és kész a nyalóka-süti. Gyerekek kedvence lesz…