A Desszert.Dekor.hu honlap sütiket (Cookie-kat) használ annak érdekében, hogy még jobb felhasználói élményt és személyre szabott ajánlatokat nyújthassunk az Ön számára. Az oldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Képviselőfánk

Képviselőfánk

Hozzávalók:

A tésztához: 100 ml víz, 70 g vaj, 1 csipet só, 1 evőkanál cukor, 100 g liszt, 3 tojás

A krémhez: 3 tojás, 100 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 300 ml tej, 50 g liszt

A tejszínhabhoz: 250 ml hideg 30 %-os habtejszín, 100 g porcukor (ha cukrozott tejszínt használunk, akkor nem kell bele plusz cukor!), 4 g zselatin+ 3 evőkanál víz

 

Elkészítés:

A tésztához a vizet, a vajat és a cukrot egy lábasban melegíteni kezdjük. Amikor a vaj már láthatóan elolvadt, akkor belekeverjük a lisztet. Addig kevergetjük alacsony hőfokon, amíg sercegni kezd. Ekkor levesszük a tűzről, és hozzákeverünk 1 egész tojást. TIPP: a tojást először üssük bele egy kisebb pohárba, és villával keverjük át, így könnyebben elvegyíthetjük majd a tésztával. A masszát hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a másik 2 tojást is.

Nyomózsákba töltjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe 4-5 cm átmérőjű halmokat nyomunk.

190 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. A kikapcsolt sütőben hagyjuk, a sütő ajtaját egy fakanállal megtámasztjuk, és így hagyjuk kihűlni. Erre azért van szükség, mert ha hirtelen kivesszük a melegből. a fánkok összeesnek.

A krém elkészítése: (ezt a tészta előtt is elkészíthetjük, úgy nagyjából egyszerre kihűlnek majd)

A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral egy lábasban kihabosítjuk egy kézi habverő segítségével, majd hozzáadjuk a lisztet és a tejet is, és csomómentesre kikeverjük. Alacsony fokozaton folyamatosan keverve puding állagúra főzzük.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a sárga krémmel, és hagyjuk kihűlni. Időnként megkevergetjük.

A tejszínhab elkészítése:

A vizet kicsit meglangyosítjuk (ne legyen forró), majd feloldjuk benne a zselatint. A tejszínt elkezdjük habbá verni, majd mikor már sűrűsödik, de még nem teljesen kemény, hozzáadjuk a porcukrot (csak akkor kell plusz cukor, ha cukormentes tejszínt használunk!) és belecsorgatjuk a felolvadt zselatint is.

A krémet és a habot 1-1 habzsákba töltjük. A kihűlt fánkok tetejét (kb. a felső harmadánál) levágjuk. Először a sárga krémből, majd a habból nyomunk rá, végül rátesszük a "kalapot". Porcukorral szórva tálaljuk.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Képviselőfánk