A Desszert.Dekor.hu honlap sütiket (Cookie-kat) használ annak érdekében, hogy még jobb felhasználói élményt és személyre szabott ajánlatokat nyújthassunk az Ön számára. Az oldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Könnyű piskóta

Könnyű piskóta

Könnyű piskóta

 

Hozzávalók: 

8 közepes méretű tojás, 20 dkg cukor, 20 dkg búza finomliszt (átszitálva), 1 csomag sütőpor, 4 evőkanál olaj. 

 

Elkészítés: 

A tojások fehérjét és sárgáját külön választjuk ügyelve arra, hogy a fehérjébe ne kerüljön sárgája, mert akkor nem tudunk kellően kemény habot verni belőle. A fehérjét keverőtálba tesszük és először alacsonyabb, majd magasabb fokozaton elektromos habverővel felverjük. Közben a cukrot folyamatosan hozzáadjuk. Akkor jó a hab, amikor már olyan állagú, hogy nem csúszik ki a keverőtálból. Ekkor hozzáadjuk a tojások sárgáját és néhány részletben az olajat is (az olajtól kevésbé lesz száraz és morzsás a megsült piskóta), és további 3-5 percig még a robotgéppel keverjük. 

A tojáshabhoz kézi habverővel vagy fakanállal óvatosan hozzákeverjük az átszitált lisztet és sütőport.

 

A kész piskóta masszát kivajazott-kilisztezett tortaformába töltjük. Ez a mennyiség egy 28 cm-es kerek tortaformához megfelelő. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 5-10 perc elteltével 150 fokra állítva a sütőt még kb. 40-45 percig sütjük. Ha már a tortaforma oldalától a piskóta valamelyest elválik, akkor kész. Úgy is ellenőrizhetjük, hogy a piskóta közepénél a tetejét kicsit a kezünkkel megtapintjuk, ha puha és úgy érezzük, besüpped, süssük még néhány percig.

Ne vegyük ki rögtön a sütőből, hanem az elzárt sütőben hagyjuk hűlni egy darabig. 

 

Tipp: kakaós piskótát készíthetünk úgy, hogy az alapreceptben 5 dkg (kb. 2 kanál) liszt helyett ugyanennyi cukrozatlan, magas kakaótartalmú kakaóport teszünk. 

 

 

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Könnyű piskóta