A Desszert.Dekor.hu honlap sütiket (Cookie-kat) használ annak érdekében, hogy még jobb felhasználói élményt és személyre szabott ajánlatokat nyújthassunk az Ön számára. Az oldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kovász készítése (élesztő nélkül)

Kovász készítése (élesztő nélkül)

Előszó: nem vagyok jártas kovászkészítésben. Konkrétan: ez volt az első "kísérletem". Egyrészt, mert az élesztő fogytán volt a hűtőben, és a boltokban csak nagy szerencsével lehet most beszerezni, másrészt mert kellően rákaptam a különböző kenyerek készítésére, és hajtott a kíváncsiság, hogy készítsek saját kovászból saját házi kovászos kenyeret.

8 napos kovász készítése víz és liszt keverékéből.

Amire szükség lesz: 1 db befőttes üveg tetővel, víz, liszt (BL80, fehér rozsliszt, búzafinomliszt), digitális mérleg, evőkanál

1. nap: A tiszta befőttes üvegünkbe kimérünk 50 ml vizet és 50 gramm búzakenyérlisztet (BL80). Elkeverjük, a kupakot a tetejére helyezzük, nem tekerjük rá, és a konyhapulton félretesszük.

2. nap: A befőttes üvegben lévő elegyünket jól átkeverjük, a kupakot visszahelyezzük a tetejére (nem tekerjük rá, ez a továbbiakban is így lesz), és megint félretesszük a konyhapult egyik sarkába 24 órára.

3. nap: A kovászkezdeményen már látszik, hogy kicsit lazább szerkezetű. Megetetjük. Átkeverjük, kiveszünk belőle 50 grammnyit. Hozzáadunk 50 gramm BL80 lisztet és 50 ml vizet. Jól átkeverjük, és a korábban megszokott módon a kupakot rátéve félretesszük 24 órára.

4. nap: Már látszanak benne a buborékok, és hogy a térfogata megnőtt. Megint átkeverjük, kiveszünk belőle 50 grammnyit. Hozzáadunk 50 gramm BL80 lisztet és 50 ml vizet. Jól átkeverjük, és a korábban megszokott módon a kupakot rátéve félretesszük.

5. nap: Innentől kezdve reggel és este megetetjük kezdetleges kovászunkat az eddigi módon. Megkeverjük, kiveszünk 50 grammnyi mennyiséget, hozzáadunk 50 gramm lisztet és 50 ml vizet, jól összekeverjük, a kupakot rátesszük (nem csavarjuk), a konyhapulton pihentetjük estik. Este ugyanígy történik az etetés.

6. és 7. nap: az 5. napnál leírtak szerint reggel és este történik az etetés.

8. nap: kovászunk szépen megemelkedett, levegős, buborékos, fehér/halványszürkés színű, enyhén ecetes illatú. Készen áll a kenyérsütésre. 

Ha nem szeretnénk most kenyeret sütni, akkor a tetejét rácsavarjuk, és a hűtőben tároljuk felhasználásig. Hetente 2-szer megetetjük az ismert módon, hogy szépen fejlődjön tovább, és bármikor használható legyen.

Ha még aznap vagy másnap friss kovászos kenyeret szeretnénk enni, akkor kiveszünk belőle egy másik magas edénybe vagy befőttes üvegbe 50 gramm mennyiséget. A megmaradt kovászunkhoz hozzáadunk szokás szerint 50 g lisztet és 50 ml vizet, elkeverjük, lezárjuk, és a hűtőben tároljuk, 3-4 naponta megetetjük. A kivett 50 grammnyi kovászunkat aktiváljuk: hozzáadunk 80 ml vizet és 100 g lisztet, elkeverjük, és lefedve félretesszük legalább 4-5 órára (vagy ha este készítjük elő, akkor egy egész éjszakára), amíg megemelkedik 2-3-szorosára a térfogata és levegős, buborékos lesz. Ekkor lehet majd a kenyérreceptünkben leírtak szerint felhasználni.

 

Hogy miért írtam az elején 3 féle lisztet?

A kovászom a 3. nap után elkezdett erősen ecetes, savanyú szagú lenni, ami már kellemetlen volt, a színe fehér helyett inkább barna lett. Ekkor a következő 2 etetésnél egyszerű búzafinomlisztet használtam, amitől újra kellemesen savanykás szaga és fehéres-szürkés színe lett. Innentől pedig már fehér rozsliszttel etettem a kovászomat.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kovász készítése élesztő nélkül