A Desszert.Dekor.hu honlap sütiket (Cookie-kat) használ annak érdekében, hogy még jobb felhasználói élményt és személyre szabott ajánlatokat nyújthassunk az Ön számára. Az oldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kovászos briós

Hozzávalók: 20 dkg aktív kovász, 2 dl langyos tej, 3 evőkanál méz, 5 dkg vaj (vagy margarin), 45 dkg BL55 liszt, 1 kávéskanál só, 1 db tojás (kenéshez), 1-2 evőkanál kristálycukor (szóráshoz), cukros-langyos tej (kenéshez)

Elkészítés: a kovászunkat előző este előkészítjük. A hűtőből elővesszük az anyakovászt, abból 50 dkg-ot kiveszünk egy befőttes üvegbe, hozzáadunk 100 g lisztet és 80 ml vizet, jól elkeverjük, és a konyhapulton hagyjuk másnap reggelig. Addigra szépen megemelkedik, buborékos lesz, készen a felhasználásra.

Másnap 2 dl langyos tejben az aktív kovászunkat elkeverjük. Hagyjuk kb. 10 percig az asztalon. Addig egy nagyobb tálba/kelesztő tálba tesszük a lisztet és a sót. A mézet a vajjal megolvasztjuk, a liszthez adjuk, végül beleöntjük a kovászos tejet is. Elkeverjük, majd jól bedagasztjuk, amíg a tál falától elválik. Kevés olajat öntünk köré, és a tetejét is végigsimítjuk olajos kezünkkel, majd lefedjük, és hagyjuk 1 órát az asztalon.

1 óra elteltével meghajtogatjuk. Így: a tálból nem vesszük ki. Egyik oldalán megcsípjük, kicsit ujjainkkal megnyújtjuk, és behajtjuk középre. Másik oldalról, alulról, felülről szintén. Átfordítjuk úgy, hogy a hajtások alulra kerüljenek. Lefedjük ismét. Ezt még kétszer megismételjük 60 percenként.

A harmadik hajtogatás után újabb 1 órát pihentetjük.

Ha letelt az 1 óra, előkészítjük a sütőt. Kibéleljük sütőpapírral vagy szilikon sütőlappal. A tésztánkat lisztezett felületre borítjuk, és óvatosan kinyújtjuk téglalap alakúra. Kb. 2 cm-es csíkokat vágunk belőle, kicsit megsodorjuk, kettévágjuk, és briós formára hajtogatjuk. A formákat a tepsibe sorakoztatjuk. Megkenjük felvert tojással, megszórjuk cukorral, és 30-40 percig tovább pihentetjük.

180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük. 5 perccel a sütés vége előtt a tetejüket lekenjük langyos cukros tejjel, majd visszatoljuk a sütőbe.

Ebből a mennyiségből 9 darab közepes méretű briós készült.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kovászos briós