A Desszert.Dekor.hu honlap sütiket (Cookie-kat) használ annak érdekében, hogy még jobb felhasználói élményt és személyre szabott ajánlatokat nyújthassunk az Ön számára. Az oldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kovászos kalács

Kovászos kalács

Hozzávalók: 20 dkg aktív kovász, 1,7 dl langyos tej (lehet kókusztej is), 100 g cukor, 450 g BL55 liszt, 1 egész tojás, 70 g olvasztott vaj (vagy margarin), 1 csipet só. Tetejére 1 tojássárgája.

Elkészítés:

Az aktív kovászt alaposan elkeverjük a langyos tejjel, majd a hozzáadott cukorral is. Beleszitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és összedagasztjuk. Kb. másfél óra alatt kétszeresére kelesztjük. Még egyszer átdagasztjuk, és újra félretesszük pihenni, amíg kétszeresére megnő kb. másfél óra alatt.

Három részre osztjuk, óvatosan megsodorjuk, és fonatot készítünk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lekenjük a tojássárgájával, és hagyjuk pihenni a konyhapulton, amíg a sütő bemelegszik.

Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, és ha felmelegedett, a tésztát még egyszer lekenjük a tojássárgájával, betesszük a sütőbe, kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kovászos kalács