A Desszert.Dekor.hu honlap sütiket (Cookie-kat) használ annak érdekében, hogy még jobb felhasználói élményt és személyre szabott ajánlatokat nyújthassunk az Ön számára. Az oldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kovászos zsemle

Kovászos zsemle

Hozzávalók: 150 g aktív kovász, 400 ml langyos víz, 350 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 150 g búza finomliszt, 1 teáskanál só, 3 evőkanál olívaolaj

 

Elkészítés: egy nagy tálban vagy kelesztő tálban a kovászt a vízzel elkeverjük, hozzászitáljuk a liszteket, beletesszük az olajat és végül a sót. Jól összedagasztjuk. Közepesen lágy, de nem ragadós tésztát kell kapjunk. Köré és alá kevés olajat öntünk, letakarjuk és 1 órára hagyjuk meleg helyen pihenni. 30 percenként áthajtogatjuk ezzel a módszerrel: a tésztát egyik oldalán megcsípjük, ujjainkkal kicsit oldalra megnyújtjuk, és behajtjuk középre. Ezt megismételjük jobbról-balról, fentről, lentől kétszer. Majd a tésztát óvatosan átfordítjuk úgy, hogy a hajtások alulra kerüljenek. Ismét letakarjuk, és pihenni hagyjuk. Még kétszer 30 percenként megismételjük a hajtogatást. Az utolsó hajtás után további 30 percet pihentetjük. Ekkor már láthatóan megemelkedett, és puha, levegős a tésztánk.

Ha zsömlét készítünk belőle, akkor 16 egyenlő részre osztjuk, és cipókat formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tetejét bevágjuk.

Kiflik készítéséhez a tésztát kör alakúra nyújtjuk, kb. ujjnyi vastagon, 16 cikkre vágjuk, a szélesebb végétől feltekerjük, kicsit meghajlítjuk kifli formájúra, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

A tepsiben letakarva 1 órát pihentetjük, majd 200 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kovászos zsemle