A Desszert.Dekor.hu honlap sütiket (Cookie-kat) használ annak érdekében, hogy még jobb felhasználói élményt és személyre szabott ajánlatokat nyújthassunk az Ön számára. Az oldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Liszt nélküli piskóta (gluténmentes)

Liszt nélküli piskóta (gluténmentes)

 

Ezt a piskótát leginkább habos vagy krémes tekercsek alapjaként készítettem el, de laponként megsütve tortának is kiváló. Nem csak gluténérzékenyeknek! Azoknak kifejezetten ajánlom, akik szeretik az intenzíven kakaós tésztájú süteményeket, mivel ennél a piskótánál a lisztet teljes mértékben kakaóporral helyettesítjük.

 

Hozzávalók:

5 tojás sárgája és fehérje

½ csomag sütőpor (a boltokban kapható kifejezetten gluténmentes sütőpor is)

15 dkg cukor

5 dkg magas kakaótartalmú, jó minőségű kakaópor

 

Elkészítés:

A tojások sárgáját és fehérjét külön választjuk. A tojásfehérjéhez kanalanként adagolva a cukrot robotgéppel keményre felverjük. Mikor már láthatóan összeállt a fehérje, kicsit el is vált az edény falától, a mixert alacsonyabb fokozatra kapcsoljuk, és hozzáadjuk a tojások sárgáját. Miután a fehér hab a tojássárgájától elszíneződött, visszavesszük magas fokozatra, és még kb. 4-5 percig verjük, amíg újra megkeményedik. (Nem lesz újra olyan kemény hab, mint a tojásfehérje, de sűrű állagú masszát kell kapjunk.)

Legvégül fakanállal vagy kézi habverővel az átszitált kakaóport és sütőport is hozzákeverjük.

A tepsit sütőpapírral kibéleljük. Attól függően, hogy mire fogjuk a kisült piskótát majd használni, kerek vagy téglalap alakú sütőformába öntjük. Piskótatekercshez ez a mennyiségű tészta egy normál méretű (kb. 30x40 cm-es tepsibe elég), kerek tortaforma méretétől függően akár két adagban is megsüthetjük.

180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 5 perc elteltével a sütési fokozatot vegyük lentebb 150 fokra, és még 10-15 percig süssük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Ha piskótatekercset készítünk belőle, a megsült tésztát a sütőből kivéve azonnal tekerjük fel egy előre előkészített tiszta, nedves konyhai törlőkendő segítségével. Kezünkre vigyázzunk! Sütni fog! J

 

TIPP: a tekercset megtölthetjük a legegyszerűbben lekvárral, vagy készíthetünk egy légiesen könnyed kókuszos habot is.

Kókuszos hab hozzávalói: 500 ml habtejszín, 150 gramm kókuszreszelék

Elkészítése: a habtejszínt felhasználás előtt legalább 1, de inkább több órára is tegyük hűtőszekrénybe. Ha nem elég hideg a habtejszín, nem fog kihabosodni. A habtejszínt robotgéppel kemény habbá verjük. (Ha cukrozatlan habtejszínt használunk, tegyünk bele ízlés szerint porcukrot, amikor már majdnem kellően kemény a habunk.) A felvert hab felét külön tálba tesszük, ehhez hozzátesszük a kókuszreszelék felét, elkeverjük.

Ezzel a kókuszos habbal megtöltjük a piskótát. Feltekerjük, és a hab másik felével körbe kenjük, majd megszórjuk kókuszreszelékkel kívülről is.

Gyorsan fogyó desszert! Jó étvágyat hozzá! 

Tartalomhoz tartozó címkék: Liszt nélküli piskóta gluténmentes