Mit csináljunk a megmaradt szikkadt kiflivel? Semmiképpen ne dobjuk ki! Felhasználhatjuk máglyarakás készítéséhez. Egyszerű, finom, laktató étel desszertnek vagy uzsonnának.
Hozzávalók: 8-10 db szikkadt, karikákra vágott kifli, 5 tojás, 18 dkg + 12 dkg cukor, 1/2 tasak bourbon vaníliás cukor, 6 dl tej, 3 nagy alma, 1 evőkanál fahéj, 2 evőkanál gyümölcslekvár, kevés margarin a tál kikenéséhez
Elkészítés:
Először az almákat megmossuk, meghámozzuk, felkockázzuk, lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Megszórjuk 6 dkg cukorral és 1 evőkanál fahéjjal, majd közepesen puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük.
5 dl tejet 6 dkg cukorral és a vaníliás cukorral felforralunk az első rottyanásig. Míg a tej felfő, addig a tojások sárgáját és fehérjét külön választjuk. A sárgáját elkeverjük 6 dkg cukorral és a megmaradt tejjel, majd óvatosan hozzácsorgatjuk a felforralt tejhez, elkeverjük (ekkor már nem szabad főzni, mert a tojás összecsomósodik). A kiflikarikákat egy nagyobb tálba tesszük, majd a tojásos tejjel leöntjük, átforgatjuk, hogy mindenhol érje a folyadék.
Egy hőálló tálat kivajazunk, és a kifli felét az aljára elrendezünk. Rátesszük a lecsöpögött almát, majd a maradék kiflit. (A fahéjat szeretők ízlés szerint az almát megszórhatják még kevés fahéjjal.)
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 30-35 percre.
Amikor a tetején lévő kiflik széle elkezd barnulni, akkor a tojások fehérjét 12 dkg cukorral és 2 evőkanál gyümölcslekvárral (ez lehet, eper, barack, málna... stb.) kemény habbá verjük. A tálat kivesszük a sütőből, elkenjük a tetején a habot, majd visszatoljuk további 10-15 perce, ameddig a hab is átsül, és színt kap a teteje.