Ez az aprósüti hallgat még sok más névre is: madeleine, mandulamag, barackmag. Ha van idő és kedv – esetleg segítő gyerekkezek – az összeragasztgatáshoz, a kóstolók biztosan meghálálják majd dicsérő szavakkal a végeredményt.
Hozzávalók:
Tésztához:
25 dkg liszt
12 dkg cukor
10 dkg darált dió (elhagyható)
20 dkg margarin
2 evőkanál kakaópor
1 fél csomag sütőpor
Krémhez:
4 dl tej
1 csomag tejszínes pudingpor
15 dkg cukor
15 dkg margarin
ízlés szerint mandulaaroma
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat (liszt, cukor, dió, kakaópor, sütőpor) összevegyítjük, majd a margarint is hozzáadva egynemű tésztát gyúrunk. Kicsit morzsalékos száraz tésztát kapunk.
Melegítsük elő a sütőt 190-200 fokra.
A sütőformát vajazzuk, lisztezzük ki a szokásos módon (csak az első adag sütése előtt kell, a többinél nem szükséges), szilikon formánál ezt a lépést kihagyjuk.
A sütőforma mélyedéseit töltsük meg a tésztával úgy, hogy a közepébe kis üreget nyomunk az ujjunkkal, a széleinél a felesleget leszedjük.
Kb. 15 perc alatt készre sütjük. Időnként ellenőrizzük, nehogy megégjenek. A kisült fél-mandulákat 1-2 percig hagyjuk hűlni, majd borítsuk ki a formából.
A krém elkészítése: a tejből, a pudingporból és a cukorból sűrű pudingot főzünk. Egy fém tálcán elterítjük, frissentartó fóliával lefedjük, hogy ne bőrösödjön. Teljes kihűlés után a margarinnal csomómentesre, krémesre keverjük, végül hozzákeverjük a mandulaaromát is.
Két fél mandulát krémmel ragasztunk össze. Porcukorba forgatjuk vagy csokoládéba mártjuk.
TIPP: tölthetjük más krémekkel vagy lekvárral is.