A Desszert.Dekor.hu honlap sütiket (Cookie-kat) használ annak érdekében, hogy még jobb felhasználói élményt és személyre szabott ajánlatokat nyújthassunk az Ön számára. Az oldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mézes krémes

Mézes krémes

 

Általában a karácsonyi desszert menüsor részeként készítem el, de mivel nem annyira krémes és habos sütemény, megfelelő lehet gyerekzsúrokra, névnapozáskor, de bármely más alkalomra is elkészíthető tipikus szeletelős süti.

 

Hozzávalók:

 

Tésztához:

45 dkg liszt

15 dkg porcukor

2 evőkanál kakaópor

½ kávéskanál szódabikarbóna

3 evőkanál olvasztott zsír

4 evőkanál olvasztott méz

1 egész tojás (felverve)

4 evőkanál tej

 

Krémhez:

½ liter tej

10 dkg búzadara

25 dkg margarin

20 dkg porcukor

2 csomag vaníliás cukor

 

 

20 dkg baracklekvár – a rétegek közé

 

Elkészítés:

A tészta elkészítése: a lisztet átszitáljuk a porcukorral és a kakaóporral, hozzáadjuk a felvert tojást, az olvasztott zsírt és mézet, a szódabikarbónát, végül a tejet is. Gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk a tésztát. Akkor jó, ha nem ragad, de inkább lágy legyen, mint kemény, száraz.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tepsit sütőpapírral kibéleljük.

A tésztát négy egyenlőre részre vágjuk, egyforma nagyságúra kinyújtjuk, aranybarna színűre sütjük.

 

A krém elkészítése: a hozzávalókból – a margarin kivételével – hagyományos módon tejbegrízt főzünk: a tejet a porcukorral és a vaníliás cukorral időnként megkevergetve felfőzzük, hozzáöntjük a búzadarát, és állandó keverés mellett néhány perc alatt készre főzzük.

Mikor kihűlt, a szobahőmérsékletű margarinnal simára keverjük.

 

A süteményt az alábbi sorrendben állítjuk össze: tésztalap – grízes krém – tésztalap – baracklekvár – tésztalap – grízes krém – tésztalap.

Tetejére porcukrot szórhatunk vagy olvasztott csokoládét kenhetünk.

 

Néhány órára vagy akár egy éjszakára is állni hagyjuk. Másnapra megpuhul és vágható lesz.

Tartalomhoz tartozó címkék: Mézes krémes