Mézes krémes
Általában a karácsonyi desszert menüsor részeként készítem el, de mivel nem annyira krémes és habos sütemény, megfelelő lehet gyerekzsúrokra, névnapozáskor, de bármely más alkalomra is elkészíthető tipikus szeletelős süti.
Hozzávalók:
Tésztához:
45 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 evőkanál kakaópor
½ kávéskanál szódabikarbóna
3 evőkanál olvasztott zsír
4 evőkanál olvasztott méz
1 egész tojás (felverve)
4 evőkanál tej
Krémhez:
½ liter tej
10 dkg búzadara
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
20 dkg baracklekvár – a rétegek közé
Elkészítés:
A tészta elkészítése: a lisztet átszitáljuk a porcukorral és a kakaóporral, hozzáadjuk a felvert tojást, az olvasztott zsírt és mézet, a szódabikarbónát, végül a tejet is. Gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk a tésztát. Akkor jó, ha nem ragad, de inkább lágy legyen, mint kemény, száraz.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tepsit sütőpapírral kibéleljük.
A tésztát négy egyenlőre részre vágjuk, egyforma nagyságúra kinyújtjuk, aranybarna színűre sütjük.
A krém elkészítése: a hozzávalókból – a margarin kivételével – hagyományos módon tejbegrízt főzünk: a tejet a porcukorral és a vaníliás cukorral időnként megkevergetve felfőzzük, hozzáöntjük a búzadarát, és állandó keverés mellett néhány perc alatt készre főzzük.
Mikor kihűlt, a szobahőmérsékletű margarinnal simára keverjük.
A süteményt az alábbi sorrendben állítjuk össze: tésztalap – grízes krém – tésztalap – baracklekvár – tésztalap – grízes krém – tésztalap.
Tetejére porcukrot szórhatunk vagy olvasztott csokoládét kenhetünk.
Néhány órára vagy akár egy éjszakára is állni hagyjuk. Másnapra megpuhul és vágható lesz.