A Desszert.Dekor.hu honlap sütiket (Cookie-kat) használ annak érdekében, hogy még jobb felhasználói élményt és személyre szabott ajánlatokat nyújthassunk az Ön számára. Az oldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mézeskalács

Mézeskalács

Mézeskalács,

kihagyhatatlan karácsonyi finomság. :-)

 

Általában ez az első sütemény, amit karácsony közeledtével a gyerekekkel együtt elkészítünk. Szív, karácsonyfa, harang, angyalka… díszek a karácsonyfára, saját készítésű ajándék vagy asztaldísz lehet belőlük.

A receptben megadott mennyiségből egy asztaldísz, egy mézeskalács doboz, és sok-sok kisebb mézeskalács készült.

Hozzávalók:

1 kg liszt

3 kávéskanál szódabikarbóna

1 evőkanál mézeskalács fűszer

30 dkg porcukor

15 dkg margarin

15 dkg sertészsír

2,5 dl méz

3 egész tojás

 

 

Elkészítés:

A hozzávalókat kimérjük, a mézet, margarint és zsírt mikrosütőben kicsit megolvasztjuk (épphogy csak lágyabb legyen). A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, de a robotgép dagasztó szárával is néhány perc alatt összeállíthatjuk. Folpackba csomagoljuk, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.

Melegítsük elő a sütőt 190-200 fokra. A pihentetett tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, az elsőt lisztezett nyújtófelületre tesszük, kinyújtjuk kb. 5 mm vastagságúra, és kezdődhet a szaggatás.

Az asztaldíszhez a kör alapot egy lapostányér segítségével vágjuk ki. A karácsonyfa elemeit különböző méretű csillagok adják. A doboz oldalainak elkészítéséhez egy 7x7 cm-es kartont használtam sablonnak, ebből 6 darabot vágunk ki. És jöhet még néhány kisebb-nagyon karácsonyi forma a maradék tésztából. A mécsesek helyét csak sülés után szúrjuk ki pogácsaszaggatóval, vagy vágjuk körbe a mécseseket.

Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Figyeljünk arra, hogy a nagyobb formáknak valamivel több idő kell a teljes átsüléshez.

Írókamáz hozzávalói és elkészítése:

1 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 1-2 csapott evőkanál étkezési keményítő, 1 kávéskanál citromlé.

A porcukrot a keményítővel átszitáljuk. A tojásfehérjét alacsony fokozaton keverjük, folyamatosan hozzáadva a porcukros keményítős keveréket, végül a citromlevet is. Addig keverjük (nem kell magas fokozaton habosítani!), amíg a habverőt kiemelve arról nem folyik le. Időnként ellenőrizzük az állagot. Ha már megfelelő, akkor ne adjunk hozzá több keményítős porcukrot. Eldobható habzsákba töltjük, a zsák száját begumizzuk, a végén apró lyukat vágunk, és már használhatjuk is.

A mécsesek helyét kiszúrjuk, a karácsonyfa elemeit a megfelelő sorrendben a kör alapra ragasztjuk az írókamázzal, és elkészítjük a díszítést. A mintáknak, formáknak csak a képzelet szab határt, na meg a türelem. Jó munkát hozzá.

 

Meghitt, kellemes adventi készülődést kívánok.

     

Tartalomhoz tartozó címkék: Mézeskalács