Hozzávalók:
60 dkg liszt, 25 dkg vaj, 20 dkg sajt, 2 dl tejföl, 3 dkg élesztő, 2 dl langyos tej, 1 kiskanál cukor, 1 csapott teáskanál só, 1 tojás
+ 1 tojás a kenéshez
tetejére reszelt sajt vagy szezámmag
Elkészítés:
Az élesztőt morzsold bele a langyos tejbe, keverd el a cukorral együtt. Tedd félre, míg felfut. Közben a lisztet szitáld egy nagy tálba, morzsold össze a szoba hőmérsékletű vajjal, add hozzá a sót, a reszelt sajtot, a tejfölt, tojást (érdemes előtte a tojást villával felverni, hogy könnyebb legyen vele dolgozni) és végül a felfuttatott élesztőt. Gyúrd egynemű masszává. Takard le vagy tedd rá a tál tetejét, és pihentesd kb. fél órát.
A tepsit béleld szilikonos sütőpapírral vagy sütőlappal. Pihentetés után lisztezett felületen nyújtsd kb. 2 cm vastagságúra, csíkozd egy késsel hosszába és keresztbe, kend le a tetejét felvert tojással. Szaggasd ki kerek pogácsaszaggatóval, oldalát sodord meg kicsit. Rakd a tepsibe egymástól kb. 2 cm távolságra, szórd meg ízlés szerint reszelt sajttal vagy szezámmaggal. Hagyd pihenni így kb. fél órát, közben a sütőt melegítsd elő 180 fokra.
Kb. 30-35 perc alatt süsd aranybarnára.