Miért is ne?
Eddig a mézeskalács karácsonyi TOP sütinek számított a családunkban. Persze, vásárokban bármikor találkozhatunk a mézeskalács-szívekkel, huszárokkal, nyakláncokkal, de az év más hónapjaiban, ünnepekkor, alkalmakkor itthon soha nem készítettem. Mostanában egyre többször köszöntek vissza a mézeskalács figurák húsvétkor, vagy láttam már esküvői és szülinapi mézeskalács ajándékokat is. Ezen fellelkesedve idén elkészültek a húsvéti "puszi-nyuszik". :-)
Hozzávalók:
55 dkg liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, 15 dkg porcukor, 8 dkg margarin, 8 dkg sertészsír, 2 dl méz, 2 egész tojás
Elkészítés:
A lisztet és a porcukrot átszitáljuk egy nagy tálba, hozzáadjuk a szódabikarbónát és a mézeskalács fűszert. A margarint és a zsírt a mézzel egy kisebb tálkában mikrohullámú sütőben 1/2 - 1 perc alatt megolvasztjuk, és ezt is hozzáöntjük a szárazanyagokhoz, végül ráütjük a tojásokat. Kézzel vagy a robotgép dagasztó lapátjával néhány perc alatt összedolgozzuk. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és minimum 1 órára hűtőbe tesszük.
Lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 1,5 cm vastagságúra, és nyuszis kiszúrókkal kiszaggatjuk. A nyuszi mellől nem hiányozhat a húsvéti tojás sem, ahhoz pogácsaszaggatót használtam, és a kiszúrt köröket oválisra formáztam. Sütőpapírral bélelt tepsiben egymástól 1 cm távolságra felsorakoztatjuk. 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kész, óvatosan tegyük át a figurákat egy tálcára hűlni.
Mázzal díszíthetjük:
Írókamáz hozzávalói és elkészítése:
1 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 1-2 csapott evőkanál étkezési keményítő, 1 kávéskanál citromlé.
A porcukrot a keményítővel átszitáljuk. A tojásfehérjét alacsony fokozaton keverjük, folyamatosan hozzáadva a porcukros keményítős keveréket, végül a citromlevet is. Addig keverjük (nem kell magas fokozaton habosítani!), amíg a habverőt kiemelve arról nem folyik le. Időnként ellenőrizzük az állagot. Ha már megfelelő, akkor ne adjunk hozzá több keményítős porcukrot. Eldobható habzsákba töltjük, a zsák száját begumizzuk, a végén apró lyukat vágunk, és már használhatjuk is.