A Desszert.Dekor.hu honlap sütiket (Cookie-kat) használ annak érdekében, hogy még jobb felhasználói élményt és személyre szabott ajánlatokat nyújthassunk az Ön számára. Az oldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Puszi-Nyuszi, vagy mézeskalács nyuszi húsvétra

Puszi-Nyuszi, vagy mézeskalács nyuszi húsvétra

Miért is ne?

Eddig a mézeskalács karácsonyi TOP sütinek számított a családunkban. Persze, vásárokban bármikor találkozhatunk a mézeskalács-szívekkel, huszárokkal, nyakláncokkal, de az év más hónapjaiban, ünnepekkor, alkalmakkor itthon soha nem készítettem. Mostanában egyre többször köszöntek vissza a mézeskalács figurák húsvétkor, vagy láttam már esküvői és szülinapi mézeskalács ajándékokat is. Ezen fellelkesedve idén elkészültek a húsvéti "puszi-nyuszik". :-)

Hozzávalók:

55 dkg liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, 15 dkg porcukor, 8 dkg margarin, 8 dkg sertészsír, 2 dl méz, 2 egész tojás

 

Elkészítés:

A lisztet és a porcukrot átszitáljuk egy nagy tálba, hozzáadjuk a szódabikarbónát és a mézeskalács fűszert. A margarint és a zsírt a mézzel egy kisebb tálkában mikrohullámú sütőben 1/2 - 1 perc alatt megolvasztjuk, és ezt is hozzáöntjük a szárazanyagokhoz, végül ráütjük a tojásokat. Kézzel vagy a robotgép dagasztó lapátjával néhány perc alatt összedolgozzuk. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és minimum 1 órára hűtőbe tesszük.

Lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 1,5 cm vastagságúra, és nyuszis kiszúrókkal kiszaggatjuk. A nyuszi mellől nem hiányozhat a húsvéti tojás sem, ahhoz pogácsaszaggatót használtam, és a kiszúrt köröket oválisra formáztam. Sütőpapírral bélelt tepsiben egymástól 1 cm távolságra felsorakoztatjuk. 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kész, óvatosan tegyük át a figurákat egy tálcára hűlni.

 

Mázzal díszíthetjük:

Írókamáz hozzávalói és elkészítése:

1 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 1-2 csapott evőkanál étkezési keményítő, 1 kávéskanál citromlé.

A porcukrot a keményítővel átszitáljuk. A tojásfehérjét alacsony fokozaton keverjük, folyamatosan hozzáadva a porcukros keményítős keveréket, végül a citromlevet is. Addig keverjük (nem kell magas fokozaton habosítani!), amíg a habverőt kiemelve arról nem folyik le. Időnként ellenőrizzük az állagot. Ha már megfelelő, akkor ne adjunk hozzá több keményítős porcukrot. Eldobható habzsákba töltjük, a zsák száját begumizzuk, a végén apró lyukat vágunk, és már használhatjuk is.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Puszi-nyuszi mézeskalács nyuszi húsvétra