Hozzávalók:
25 dkg cukor, 2 dl olaj, 4 egész tojás, 25 dkg liszt, 10 dkg durvára aprított dió, 35 dkg nyers sárgarépa lereszelve, 1 csipet só, 1 csomag sütőpor, 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
Az olajat és a cukrot robotgéppel elkezdjük összekeverni, majd folyamatos keverés mellett egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Addig keverjük, amíg a tojásos massza habos lesz és megnő a térfogata is. Innentől fakanállal vagy keverőkanállal dolgozunk tovább. Beletesszük a szárazanyagokat: a lisztet, a diót, a sót, a sütőport és a fahéjat, majd elkeverjük. Végül hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, és ezzel is összeforgatjuk.
Kivajazott, kilisztezett sütőformába öntjük, 180 fokon kb. 50-60 perc alatt készre sütjük.
Ez a mennyiség 24 vagy 26 cm átmérőjű tortához elegendő (attól függően, milyen magasat szeretnénk kapni).
Vagy: én egy kenyérsütőformába és 12 db kisebb muffinformába öntöttem. Egyszerre tettem a sütőbe őket, a muffinokat kb. 35 perc múlva már kivettem.
Krém díszítéshez:
Hozzávalók: 1 db tojás sárgája, 8 dkg cukor, 1 evőkanál liszt, 120 ml tej, 1 teáskanál étkezési zselatin, 0,5 dl víz, 150 ml habtejszín.
Elkészítés: A vízben elkeverjük a zselatint, félretesszük. A tojás sárgáját a cukorral, a liszttel és a tejjel csomómentesre keverjük. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett sűrűsödésik főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a megduzzadt zselatint, simára keverjük. Egy fém szűrő segítségével egy nagyobb tálba átszűrjük, hogy biztosan csomómentes legyen. A habtejszínt sűrű habbá verjük (ne legyen teljesen kemény hab, mert akkor nehéz vele dolgozni, és díszíteni), és két részletben a tojásos masszához keverjük. Habzsákba töltjük, rövid időre hűtőbe tesszük.
A krémmel tetszés szerint díszítjük a tortánkat. Marcipánból készített répával, nyuszival tovább dekorálhatjuk.