A Desszert.Dekor.hu honlap sütiket (Cookie-kat) használ annak érdekében, hogy még jobb felhasználói élményt és személyre szabott ajánlatokat nyújthassunk az Ön számára. Az oldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Rizsfelfújt (rizskoch)

Hozzávalók: 200 g rizs, 200 ml víz, csipet só, 0,8 liter tej, 120 g cukor, 1/2 citrom kifacsart leve, 2 teáskanál vaníliás cukor, 4 tojás, 50 g vaj (vagy margarin)

Vaj + zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez.

 

Elkészítés: a rizst egy nagyobb lábasba tesszük, megsózzuk, felöntjük a vízzel, és lassú tűzön főzzük, amíg magába szívja a vizet. Ekkor felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, a citrom levét, és időnként megkeverve addig főzzük (továbbra is alacsony fokozaton), amíg majdnem felissza a tejet, addigra kellőképpen megpuhul. Ekkor levesszük a tűzről, beletesszük a vajat és elkeverjük, amíg a vaj láthatóan elolvad benne. Hagyjuk hűlni, kb. fél órán át.

A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A tojássárgákat villával felverjük, és a rizshez adjuk, jól átkeverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és 2-3 részletben óvatosan a rizses masszába forgatjuk.

Egy magas peremű tepsit (ez a mennyiség egy 35x27 cm-es tepsibe megfelelő) kivajazunk, és megszórunk zsemlemorzsával. Beleöntjük a masszát, elegyengetjük a tetejét, és  200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Ha a teteje nagyon pirulni kezd, vegyük lentebb a sütőt 180 fokra.

Lekvárral, gyümölccsel, tejszínhabbal tálalhatjuk.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Rizsfelfújt