A Desszert.Dekor.hu honlap sütiket (Cookie-kat) használ annak érdekében, hogy még jobb felhasználói élményt és személyre szabott ajánlatokat nyújthassunk az Ön számára. Az oldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Rudolf, a rénszarvas - keksznyalóka

Rudolf, a rénszarvas - keksznyalóka

Mikulás és karácsony közeledtével azon kapja magát az ember lánya (vagy fia), hogy az ünnephez is megfelelő sütiket, desszerteket találjon ki. Ez még "életbevágóbb" és fontosabb kérdés, ha gyerkőcökkel együtt várjuk az év végi ünneplést.

Hát így jött nálunk is, hogy mi legyen a Mikulás napi desszertünk. Elővettem egy régi jól bevált, egyszerű és a gyerekek által nagyon szeretett receptet, és kicsit "Mikulásítottuk". Pontosabban "Rudolfosítottuk" azt. :-) Így készült el Rudolf a rénszarvas - keksztekercs nyalóka.

Az alap - mi más - mint a keksztekercs.

 

Hozzávalók:

500 g darált háztartási keksz

200 g porcukor

25 dkg margarin

3 evőkanál kakaópor (holland)

1 dl kávé (elhagyható, vagy tejjel helyettesíthető)

1 dl baracklekvár (kb. 7-8 evőkanál)

rum aroma ízlés szerint (elhagyható)

A töltelékhez: 50 dkg margarin, 20 dkg porcukor, ½ citrom leve (ez elhagyható)

Mártogatáshoz: kb. 250-300 g ét- vagy tejcsokoládé (ízlés szerint) + 1-2 evőkanálnyi étolaj

Rudolf részeihez: sós perec, színes cukorkák (M&M's, Smarties vagy ehhez hasonló finomságok), cukorszemek vagy fehér és étcsokoládé olvasztva.

+ fa spatulák

Elkészítés:

A darált kekszet és a porcukrot a hideg margarinnal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a kakaóport, kávét, lekvárt, aromát, és fakanállal vagy kézzel összedolgozzuk. Ha túl lágy, akkor adjunk hozzá még egy kevés darált kekszet, ha túl morzsalékos, akkor lekvárral vagy tejjel kicsit hígítsuk.

A töltelékhez a margarint a porcukorral robotgép segítségével habosra keverjük, majd hozzákeverjük a citrom levét is.

A konyhapultra egy kb. 40 cm széles alufólia darabot teszünk. A kekszes tészta egyik felét egyenletesen eloszlatjuk rajta, sodrófával kb. 5-8 mm vastagra elsimítjuk, hogy mindenhol egyforma legyen. A porcukros margarin felét egyenletesen a tészta tetejére kenjük. Az alufólia segítségével alulról felfelé szorosan feltekerjük úgy, hogy lehetőleg üreges részek ne legyenek a tekercsben. Kókuszreszelékkel megszórjuk, és az alufóliába betekerve hűtőben legalább 1-2 órán át pihentetjük.

Kihűlve felszeleteljük, és mindegyik karika-szeletbe beszúrunk 1-1 faspatulát (gyógyszertárban vagy kreatív hobby boltokban is kapható).

A csokoládét feldaraboljuk (vagy használhatunk csokikorongokat is) a kevés olajjal átforgatjuk, majd vízgőz fölött vagy mikrohullámú sütőben megolvasztjuk. Közben gyakran kavarjuk meg.

Ha van, akkor használjunk egy keskeny, de mély tálat vagy kancsót a mártogatáshoz, úgy egy mozdulattal belemárthatjuk a teljes keksztekercs korongot, és nem maszatolunk (annyit). A bemártogatott sütiket a pálcikával szúrjuk bele valamibe, amiben megállnak. Mi egy erős kartondobozt fogtunk be, késsel vagy ollóval kisebb vágásokat ejtettem rajta, és azokba a nyílásokba állítottam a pálcikákat. De jó lehet egy darab hungarocell is.

Amikor a csoki már nem folyik, de még nem kötött meg, akkor jöhetnek Rudolf részei: szarvnak a perecek, cukorszemek és cukorkák a nagy orrának. Ha a szemek elkészítéséhez olvasztott csokoládét használunk, akkor előtte meg kell várni, amíg a csokoládébevonat megszilárdul. Utána jöhet a szemezés. :-)

Nem mondom, van vele némi maszatolás, de a végeredmény megéri. A gyerekek biztos, hogy rájárnak, amíg el nem fogy... :-)

Tartalomhoz tartozó címkék: Rudolf a rénszarvas - keksznyalóka