A Desszert.Dekor.hu honlap sütiket (Cookie-kat) használ annak érdekében, hogy még jobb felhasználói élményt és személyre szabott ajánlatokat nyújthassunk az Ön számára. Az oldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Túrós béles

Túrós béles

Hozzávalók: 3 dl tej, 3,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 70 dkg liszt, 1 csipet só, 3 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 15 dkg margarin, 2 egész tojás

80 dkg túró, 2 tasak vaníliás cukor, 2 evőkanál cukor, 2 egész tojás

Tetejét lekenni 1 egész tojás.

Elkészítés:

A meglangyosított tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzákeverjük a teáskanálnyi cukrot, és felfuttatjuk kb. 10 perc alatt. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, belekockázzuk a margarint, és összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót, cukrot, vaníliás cukrot, tojásokat és a felfutott élesztő. Simára, csomómentesre dagasztjuk. Letakarjuk, és 1 óra alatt kb. duplájára kelesztjük.

A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a cukrokat és a tojásokat, jól összekeverjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 5 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk, és ezt 20 nagyjából egyforma négyzetre szeleteljük. A négyzetek közepébe 1 -1 púpozott evőkanál túrós tölteléket teszünk, a tésztanégyzetek sarkait középen összecsípjük, és a batyukat felsorakoztatjuk egy sütőpapírral bélelt tepsiben, kb. 1-2 cm-re egymástól. Nem baj, ha sülés közben összenőnek, utána könnyen szét lehet őket szedni, és így megtámasztják egymást, ha szét akarnának nyílni. A tetejüket lekenjük a felvert tojással, és 30 percre még pihentetjük így.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha közvetlenül a sütőből kivéve kevés cukros vízzel gyorsan átkenjük, akkor még puhább lesz.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Túrós béles