Mennyei, puha túrós csöröge fánk egyszerűen,... nem csak farsangra. Házi lekvárral a legkiválóbb ízélmény. Garantáltan gyorsan elfogy. :-)
Hozzávalók:
2 dl tej (akár kókusz- vagy mandula tej is jó)
3 db tojás sárgája
4 evőkanál porcukor
1 csipet só
20 dkg szoba hőmérsékletű vaj (ha szükséges, mikróban kicsit olvasszuk meg)
50 dkg túró
1/2 citrom kifacsart leve
1 csomag sütőpor
kb. 1 liter olaj a sütéshez
Elkészítése:
A tojások sárgáját a porcukorral és a tejjel jól elkeverjük. A lisztet, a sót, a sütőport egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a tojásos keveréket, végül a túrót, a citrom levét és a vajat is, majd kézzel összegyúrjuk. Ha a túró nedvessége miatt szükséges, kevés lisztet adhatunk még hozzá.
Hűtőben 1 órán át pihentetjük.
Lisztezett felületen kb. 1,5 cm vastagra kinyújtjuk. Derelyevágóval vagy tésztavágóval 8-10 cm-es rombuszokat vágunk, és a rombuszok közepét is bevágjuk kb. 2-3 cm hosszan. Az egyik hosszanti végét áthúzzuk a középen vágott lyukon, hogy a jellegzetes csöröge formát megkapjuk.
Bő olajban 2-3 percig mindkét oldalán átsütjük, papírtörlőre kiszedjük amíg az olaj lecsöpög róla. Porcukorral megszórjuk, házi lekvárral tálaljuk.
Melegen a legfinomabb. :-)