A Desszert.Dekor.hu honlap sütiket (Cookie-kat) használ annak érdekében, hogy még jobb felhasználói élményt és személyre szabott ajánlatokat nyújthassunk az Ön számára. Az oldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vajas kifli

Vajas kifli
Hozzávalók (8 db nagy kiflihez):
65 dkg finomliszt, 120 g 20 %-os tejföl, 25 g friss vagy 7 g por élesztő, 4 dl langyos tej (mandula vagy kókusztej is megfelelő), 2 tojás sárgája, 1 egész tojás, 2 teáskanál só, 2 teáskanál cukor, 3 evőkanál olaj.
+ 10 dkg olvasztott vaj a rétegek kenéséhez
+ 1 tojás felverve a lekenéshez
ízlés szerint reszelt sajt, szezámmag vagy nagy szemű só a tetejére
 
Elkészítés:
A lisztet mérd ki egy tálba, a közepébe csinálj mélyedést, morzsold bele az élesztőt, öntsd rá a langyos tejet, add hozzá a tejfölt, a tojások sárgáját, az egész tojást, a sót, a cukrot és az olajat is. A kézi mixer dagasztó villáival keverd egyneművé. Lisztezett felületen kicsit gyúrd át, és oszd 4 egyenlő részre. Az elsőt nyújtsd ki kb. 24 cm átmérőjű körré, kend meg olvasztott vajjal. Nyújtsd ki a második adag tésztát, tedd rá az elsőre, majd ezt is vajazd meg. Tégy így a többivel is, de a legfelsőt már ne kend le vajjal. Az így kapott réteges vajas tésztát nyújtsd ki kb. 1 cm vastagságúra. Egy kés segítségével oszd 8 egyenlő cikkre. A tésztacikkeket a szélesebb végüktől tekerd fel, majd tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. A többit is tekergesd fel, és helyezd egyenlő távolságra egymástól a tepsibe. Kend le a tetejüket felvert tojással, és ízlés szerint szórd meg sajttal, szezámmaggal vagy sóval őket. Takard le egy megfelelő méretű sütőpapírral, és hagyd így pihenni a konyhaasztalon legalább 1 órát.
160 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt süsd aranybarnára.
 
Másnap is finom puha marad.
 
Tartalomhoz tartozó címkék: Vajas kifli