Hozzávalók:
3 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 50 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 teáskanál só, 6-8 db virsli, 1 tojás sárgája a kenéshez, ízlés szerint szezámmag szóráshoz, 5 dkg reszelt sajt szóráshoz, 1 dl tej kenéshez
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és elkeverjük a cukorral. Kb. 10 perc alatt felfut. Addig egy tálba átszitáljuk a lisztet, beletesszük a sót, a szobahőmérsékletű vajat (ha nem elég lágy, pár másodpercre a mikróban megpuhítjuk), végül a felfutott élesztőt. Jól összedagasztjuk. Lefedve 1 órát pihentetjük. 1,5-2 szeresére megkel a tésztánk.
A virsliket felezzük, vagy harmadoljuk attól függően, milyen méretűek.
A megkelt tésztát megfelezzük, egy késsel kettévágjuk. Az egyik adagot lisztezett felületen cipó alakúra formázzuk (nem kell nagyon gyúrni, csak óvatos mozdulatokkal dolgozzunk), kinyújtjuk, és 12 egyforma cikkre vágjuk. A virslit a cikk nagyobb végébe tesszük, feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Ugyanígy teszünk a többi cikkel is, majd a másik adag tésztával is hasonlóan járunk el.
A kiflik tetejét megkenjük felvert tojássárgájával, megszórjuk ízlés szerint szezámmaggal vagy reszelt sajttal.
180 fokra kapcsoljuk a sütőt. Míg bemelegszik, a kifliket a pulton pihentetjük. Kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Nagyjából 5 perccel a sütési idő letelte előtt a kifliket megkenjük kevés tejjel, és még visszatoljuk a sütőbe.
Reggelire, tízóraira, uzsonnára, vendégváró falatoknak vagy előételnek is kiváló.